Bacteriological monitoring of water from an artesian well located in the urban area of the city of Remígio-PB
Abstract
This work had the objective of carrying out a bacteriological monitoring of the water of an artesian well located in the urban area of the city of Remígio-PB. The study was developed with water samples collected in an artesian well located in the urban area of the city of Remígio-PB. The water samples were collected directly from the artesian well, in glass bottles (500 ml) with wide mouths, protected with laminated paper, previously sterilized in an autoclave at 121 oC, for 30 minutes, and were sent to the Laboratory of the Training Center Professional at the Albano Franco Institute of Leather and Footwear Technology (CTCC) in Campina Grande. The parameters analyzed were: total coliforms, thermotolerant coliforms, Escherichi coli and Heterotrophic Bacteria. It was observed that the analyzed samples had a total amount of total coliforms, thermotolerant coliforms and heterotrophic bacteria totally outside the limits established by the current ordinance. E. coli was not detected. It is concluded that all samples are in disagreement with the recommendations stipulated by the Ministry of Health Ordinance No. 5, of September 28, 2017, as they presented total coliforms, thermotolerant coliforms and heterotrophic bacteria, therefore requiring significant improvements in the which refers to the protection of the source and pre-treatment before being supplied for human consumption.
References
ARBOS, K. A.; ARAÚJO, I. M.; BORBA, L. O. F.; MELO, L. G. F. O.; SOARES, M. F. S. Qualidade microbiológica da água para consumo humano no loteamento Nova Esperança: Litoral Sul da Paraíba e sua importância para a Saúde Pública. Revista de Ciências da Saúde Nova Espe-rança, v. 15, n. 2, p. 50-56, 2017.
BRANCO, S. M.; AZEVEDO, S. M. F. O.; HACHICH, E. M.; VAZOLLER, R. F.; TUNDISI, J. G. Água e Saúde Humana. 2015, p. 231-261. In: BRAGA, B.; TUNDISI, J. G.; TUNDISI, T. M. CIMINELLI, V. S. T. Águas Doces no Brasil: capital ecológico, uso e conservação. 4ª Edição – São Paulo: Escrituras Editora, 729 p., 2015.
BRASIL. Portaria de consolidação de nº de 28 de setembro de 2017 do Ministério da Saúde. Dispõe sobre os procedimentos de controle e de vigilância da qualidade da água para consumo humano e seu padrão de potabilidade.
CIDADE BRASIL. 2017. Município de Remígio. Disponível em: http://www.cidade-brasil.com.br/municipio-remigio.html. Acesso: 14/04/2021.
COMPANHIA DE TECNOLOGIA DE SANEAMETO AMBIENTAL DE SÃO PAULO (CETESB). 2006. Norma técnica L5 201, de janeiro de 2006. Contagem de bactérias heterotróficas: método de ensaio. São Paulo: CETESB. 14 p. 2006.
COMPANHIA DE TECNOLOGIA DE SANEAMETO AMBIENTAL DE SÃO PAULO (CETESB). 2018. Norma técnica L5 202, de janeiro de 2018. Coliformes totais, coliformes termotolerantes e Escherichia coli - Determinação pela técnica de tubos múltiplos. 5ª Edição. São Paulo: CETESB. 29 p. 2018.
DANIEL, L. A. Meio Ambiente e Saúde Pública. 2019, p. 79-95. In: CALIJURI, M. C; CUNHA, D. G. F. Engenharia Ambiental: conceitos, tecnolo-gias e gestão. 2ª Edição. Rio de Janeiro: Elsevier, 685 p., 2019.
GOMES, M. C. R. L.; SOUZA, J. B.; FUJINAGA, C. I. Estudo de caso das condições de abastecimento de água e esgotamento sanitário dos moradores da estação ecológica de Fernandes Pinheiro (PR). Ambiência, v. 7, n. 1, p. 25-38, jan./abr. 2011.
IBGE – INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Cidades. 2016. Disponível em: http://cidades.ibge.gov.br/v3/cidades/municipi o/2512705. Acesso: 14/04/2021.
LIBÂNIO, M. Fundamentos de Qualidade e Tratamento de Água. Campinas/SP. 3ª Edição, Editora Átomo, 494p., 2010.
MACEDO, T. L.; REMPEL, C.; MACIEL, M. J. Análise Físico-química e Microbiológica de Água de Poços Artesianos em um Município do Vale do Ta-quari-RS. TECNO-LÓGICA, Santa Cruz do Sul, v. 22, n. 1, p. 58-65, jan./jun. 2018.
PONGELUPPE, A. T.; OLIVEIRA, B. D.; SILVA, E. A.; AGUILEIRA, K. K.; ZITEI, V.; BASTOS, M. F. Avaliação de coliformes totais, fecais em bebe-douros localizados em uma instituição de ensino de Guarulhos. Revista Saúde, v. 3, n. 2, p. 5-9, 2009.
REBOUÇAS, A. C. Águas Subterrâneas. 2015, p. 93-126. In: BRAGA, B.; TUNDISI, J. G.; TUNDISI, T. M. CIMINELLI, V. S. T. Águas Doces no Brasil: capital ecológico, uso e conservação. 4ª Edição – São Paulo: Escrituras Editora, 729 p., 2015.
SCURACCHIO, P. A. Qualidade da Água Utilizada para Consumo em Escolas no Município de São Carlos – SP. Dissertação (Mes-trado em Alimentos e Nutrição) – Araraquara, 2010, 57p.
SILVA, A. B.; BRITO, J. M.; DUARTE, J. S.; ALMEIDA, O. E. L. Análise microbiológica da água utilizada para consumo nas escolas de Esperança, Paraíba. Revista Principia, n. 37, p. 11-17, 2017.
SILVA, A. B.; SILVA, J. C.; MELO, B. F.; NASCIMENTO, R. F.; DUARTE, J. S.; SILVA FILHO, E. D. Análise microbiológica da água de bebedouros nas escolas públicas da cidade de Esperança/PB. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 6, n. 1, p. 15-26, 2019.
SILVA, A. B.; BRITO, J. M.; SILVA FILHO, E. D. Microbiologia Ambiental: monitoramento bacteriológico da água de um poço artesiano localizado no “sítio Bagaceira) em Areia-PB. Águas Subterrâneas, v. 34, n. 1, 7 p., 2020a.
SILVA, A. B.; BRITO, J. M.; SILVA FILHO, E. D. Inspeção Microbiológica da água de um poço artesiano localizado no sítio macacos na zona rural de Areia-PB, Brasil. Águas Subterrâneas, v. 34, n. 1, 7 p., 2020b.
TUNDISI, J. G.; MATSUMURA-TUNDISI, T. Recursos Hídricos no Século XXI. São Paulo: Oficina de Textos, 328 p., 2011.
ZUFFO, A. C.; ZUFFO, M. S. R.; FANTINATTI, P. A. P.; MALTA, L. R. S. Planejamento de Recursos Hídricos. 2016, p. 319-401. In:
ZUFFO, A. C.; ZUFFO, M. S. R. Gerenciamento de Recursos Hídricos: Conceituação e Contextualização. 1ª Edição, Rio de Janeiro: Elsevier, 480 p., 2016.
ZUFFO, A. C.; ZUFFO, M. S. R. Gerenciamento de Recursos Hídricos: Conceituação e Contextualização. 1ª Edição, Rio de Janeiro: Elsevier, 480 p., 2016.
WHATELY, M.; CAMPANILI, M. O século da escassez: uma nova cultura de cuidado com a água: impasses e desafios. 1a edição – São Paulo: Claro Enigma. – (Coleção agenda brasileira), 111 p., 2016.
WORLD HEALTH ORGANIZATION. WHO guidelines for drinking water quality. Nottingham, 2003. Chapter 7. Draft. Disponível em: . Acesso em: 20 abr. 2021.
WHO. 2011. Guidelines for Drinking Water Quality. 4 ed. Genebra, 2011.